• Търси на картата

Ще имали спад в цените на имотите?


Ще  падат ли цените на имотите?
 
Ще падат ли цените на имотите в България? Ще се повишат цените на имотите? Това търсят хората в интернет...
 

Какъв е пазарният принцип за определяне на цените?
 
 
Цените на дадена стока или услуга падат,когато предлагането е повече  от търсенето - тогава купувачите са в по-силна позиция.
 
Цените
на дадена стока или услуга се
повишават,когато търсенето е повече от предлагането - тогава продавачите са в по-силна позиция.

Споделяме с вас актуална статистика от най- популярните у нас имотни сайтове за недвижими имоти. Примерът се отнася за 2-стайни и 3-стайни имоти, които до голяма степен отразяват настроенията на пазара, относно предлагането и търсенето на имоти. 

Статистката показва изменението в предлагането (публикуването на обяви) от края на 2019г. и началото на 2020г. до април 2021г.
 
- 18% спад в предлагането
- 103% ръст в търсенето
 
 
 
 
 
Има ли балон в цените на имотите?Какво означава да има балон в даден пазарен сектор?  Накратко: балон има, когато в кратък периодот време цената на дадена стока се покачва рязко предвид очакванията за генерална промяна в даден пазар.
Пример 1: За първи финансов балон в историята се приема "Манията по лалетата"в Нидерландия през XVI век. Лукувици на лалета са се търгували на борсата и са били много популярни сред по заможните. Лалетата са се внасяли от Турция, а интересът бил толкова сериозен, че предлагането не могло да задоволи търсенето и цените скочили хиляди пъти, като се стигнало до там цената на 1 луковица достигнала  цената на 25 тона масло! Хора продавали земи и къщи, за да могат да се сдобият с рядкотобожествено цвете.
Пример 2: Всички се сещат за ".com" (дот комили точка ком), което се отнася за цените на акциите на технологичните (интернет) компаниив периода 1999 - 2002г.
 Статистиката показване ръст от над 500%
Пример 3: Имотния балон в периода 2006 - 2008 година, когато фалита на Лемън Брадърс даде старт на "спускането" и най прясната световна финансова криза, която до голяма степен се получи именно от истерията по имотите в световен мащаб и бясното отпускане на ипотечни кредити в САЩ, когато хората със средни заплати усвояват кредити и изплащат по 2-3 имота по едно и също време.  
 ЗАЯВИ ПРОДАЖБА

2024, Всички права запазени. Защита на личните данни / Условия за ползване