• Търси на картата

ТРИ СА ОСНОВНИТЕ ДВИЖЕЩИ ФАКТОРА, КОИТО ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ ПРЕЗ 2022г


През последното тримесечие на 2021г. пазарът на недвижими имоти се запазва все така динамичен. Обемът на броя на сделките расте с всяко следващо тримесичие на годината. Цените на жилищата продължават да растат, което засилва убеждението, че поскъпването на имотите е надценено.
Експерти от банковия сектор предупреждават, че настоящата ситуация предразполага към опеределени рискове. По данни на Агеция по вписванията делът на сделките с ипотека надвишава 50% в последните няколко години, макар за страната да се усеща спад с около 18% през трето тримесичие на 2021г.
За 2022 година експертите очакват да продължи с темповете на предходната година.
Важно е да се наблюдават три основни фактора:
-движението на лихвите по ипотеките
-спестяванията на потребителите
-растящата инфлация

Очакванията са цените на жилищата да запазят темпа на растеж от миналата година, броят на сделките ще следва миналогодишните стойности, като прогнозата е за ръст 10-15% през първите 6 месеца на 2022 г. Банковата политика в областта на ипотечното кредитиране с добрите условия по заемите , а нулевите в някои случаи дори отрицателни лихви по депозитите се очаква да се запазят.
БНБ от своя страна споделя притесненията си, че има голяма възможност да нарастнат кредитите, които немогат да се обслужват.
Интересите за апокупки на имот не стихват на фона на покачването на цените. Отбелязва се ръст с 22,5% на годишна база. Годишният им брой се доближава до този от 2008 година, точно преди срива на имотния пазар у нас.
В цените "на зелено" се наблюдава леко повишение в сравнение с предходното тримесичие. 
Най-активно остава търсенето на двустайни и тристайни жилища, като много от тях се използват за инвестиционни цели. Според данни 2020 г. с такава цел са закупени около 20% от имотите, но през 2021г. инвестиционните сделки нарастват на 30%. 
Запазва се тенденцията клиентите да търсят къщи и парцели за жилищни нужди в близост до големите градове. Цените на подобни имоти се предлагат в широк диапазон, в зависимост от това в какво съсотяние е имотът. На пазара могат да се намерят и нови и обзаведени къщи, като цените им варират от 200000 до 500000 евро.

НАЕМИ
През изминалата 2021г започна да се наблюдава повишаване на търсенето на наеми. Въпреки и че наемните цени на жилищата се покачват, отстъпки от старна на собствениците са възможни и се стига до сделка. Най често се търсят имоти близо до университети, училищата и детските градини.

БАНКОВА ПОЛИТИКА
Данни от доклад на една от големите банки у нас, показват, че средният размер на кредитите е около 150 000 лв. и категорично избираната валута е левът. Близо 80% от всички отпуснати кредити са за покупка на имот, като продължителността обикновено е 30 години.  Повечето от клиентите на банката с ипотечен кредит са на  възраст между 25 и 35 години-обикновено млади хора или семейства, които купуват първото си жилище или търсят ново, по-голямо от предишното. Със заплатите които получават предпочитат да се възползват от максмалният срок за погасяване на кредита. 

ВАКАНЦИОННИ ИМОТИ
Силна е годината и за този сегмент у нас, както за имоти по морето, така и планиските курорти. Пандемията се оказа благоприятна за ваканционните имоти, много не продадени жилища са закупени и то предимно от българи. Много от тях избраха да инвестират в ваканционни имоти в страната в началото на пандемията, като тази тенденция се запазва и през следващите две години. Също СДЕЛКИТЕ се сключват предимно със собствени средства.
По черноморските ни курорти най-често остава търсенето за двустайни жилища с цени от 30 000 до 40 000 евро и тристайни до 60 000 евро. Цените на апартаментите в южните ни курорти варират между 650- 850 евро на кв.м, като е възможно да достигнат 1000 евро на кв.м.
Засилен интерес за покупка на имоти се наблюдава и за планинскте ни курорти не само за лично ползване, но и за инвестиция. Търсени са студия около 25 000 евро и двустайни апартамент до 40 000 евро. Купувачите сред чужденците са предимно чехи, словаци, поляци, румънци, Гръцките граждани проявяват интерес към имоти в Банско и Пампорово, какъвто е нямало през последните години, а сред купувачите има сърби и македонци.


   ЗАЯВИ ПРОДАЖБА

2024, Всички права запазени. Защита на личните данни / Условия за ползване