• Търси на картата

ТЕМПОВЕ НА ТЪРСЕНЕ И ПРЕДЛАГАНЕ, НОВОВЪВЕДЕНИЯ В ПАЗАРА НА НЕДВИЖИМИТЕ ИМОТИ ПРЕЗ 2023г


Безспорно периодът от последните три години е един от най-динамичните у нас. Цените на имотите започнаха да се покачват почти ежедневно още през 2020г. Предходната 2022г , бе характерна с известно успокояване на пазара, след рекордния ръст и активност. Периодът се отчете със спад в активността и баланс между търсене и предлагане. От пазара през последните две години се оттеглиха купувачите, които нямат налични средства за самоучастие, както и тези, които не са сигурни, че ще се справят с предполагаемите по-високи лихви по кредитите. Няколко са причините да продължава тенденцията за покупка на недвижим имот:
- инфлационната вълна
- умереният ръст на цените и лихвите по кредитите
- пандемията от 2020г.
- влияние на икономически и социални фактори
- действащите войни в Украйна и Израел.
Резултатите показват, че в сравнение от предходната 2022г. се наблюдава ръст в продажбите на жилища както от страна на брой сделки, така и на стойност в порядъка от 40% на 100% . За сравнение през 2019г на 1 продавач се падат 3-ма купувачи, през 2022г на 1 продавач се пада 1 купувач – съотношението вече е редуцирано до 1:1.
Цени, насока на развитие и прогнози.
Наблюдава се ръст на цените в четирите големи града на България:
- София 25%
- Пловдив и Бургас 17%
- Варна 30%
Основни двигатели на пазара са жилищата новото строителство, редица фактори като промените по лихвите, ръста на доходите, заетостта в държавата, приемането на България в еврозоната.
Наблюдават се следните тенденции при купувачите - завишени критерии, по-внимателни са в подбора, наясно са със своите изисквания и предпочитания за имот, детайлно се проверява инвеститора, строителя и агенцията за недвижими имоти. Приоритетни са отново апартаментите, те заемат основно място при предлагането, водещи са и жилищата в процес на строеж (ново строителство). Купувачите все по-често ги прдпочитат заради по-ниската първоначална продажна цена и възможността за гъвкави схеми на плащане (сред основните предимства). Функционалността, която се предлага в новите жилища, става все по-търсена.
Неимоверно расте и интересът към големите жилища, все повече се търсят апартаменти с 2-3 или повече спални, по-широки коридори, големи всекдневни и тераси. Паралелно с това нараства търсенето на еднофамилни къщи с големи дворни места над 1дка. около големите градове - София, Пловдив, Варна и Бургас.
Процъфтява и интересът към черноморски имоти у нас през последните няколко години.
Жилища с цел инвестиция се търсят предимно в областните градове Варна и Бургас.
ADMIRAL Недвижими Имоти ежедневно актуализира информацията си за пазара, проследява движението на офертите и текущият интерес към тях. Можете да разчитате на екипа ни от обучени професионалисти за да постигнем заедно най-добрата сделка в живота Ви!ЗАЯВИ ПРОДАЖБА

2024, Всички права запазени. Защита на личните данни / Условия за ползване